wtorek, 22 marca 2016

Przepisy dla rocznika III

Gofry z owocami
Składniki:
-1 i 1/2 szklanki mąki
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżeczki cukru
-szczypta soli
-2 jaja
-pół kostki roztopionego masła
-1 i 1/3 szklanki mleka
-owoce

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i wymieszać. Następnie dodać jajka, masło, mleko i zmiksować krótko na gładką masę. Gotowe ciasto wylewać na rozgrzaną gofrownice i piec ok 3-4 minuty. Cieple ale nie gorące podawać z owocami lub dżemem owocowym.

Gofry nie wychodzą słodkie, można dać mniej lub więcej cukru albo cukier waniliowy bądź cukier puder.


Kaszka ryżowa z gruszką
Składniki:
- szklanka mleka
-4-5 łyżeczek kaszki ryżowej
-1/2 gruszki
-łyżeczka masła
-szczypta cukru

Mleko wlać do rondelka, zagotować i zostawić do przestygnięcia. Do ciepłego mleka dodać masło, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Powoli cały czas mieszając dodać do mleka kaszkę ryżową, mieszać tak długo aby nie było grudek. Połowę gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć lub zmiksować. Mleko z kaszką połączyć z gruszką i wymieszać.

Zamiast gruszki można użyć jabłko lub inny owoc.


Placuszki ryżowe z owocami
Składniki:
-2 szklanki ugotowanego ryżu
-250 ml mleka
-2 jaja
-olej do smażenia (rzepakowy/kokosowy)
-2 mandarynki

Do miseczki wsypać ryż, w środku zrobić dołek, wbić jajka, wlać mleko i wymieszać na gładkie ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron. Mandarynkę podzielić na cząstki i ułożyć na placuszku.


Cynamonowy ryż z jabłkami
Składniki:
-150g ryżu
-400g słodkich jabłek
-łyżka klarownego masła lub oleju kokosowego
-cynamon

Ryż dokładnie opłukać, ugotować na miękko, doprawić szczyptą cynamonu. Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobniutką kosteczkę. Na rozgrzane masło/olej wsypać pokrojone jabłko i dosypać cynamonu do smaku. Dusić do miękkości. Na talerzyku ułożyć ryż, potem duszone jabłuszko i podawać ciepłe.


Kisiel truskawkowy
-szklanka mrożonych truskawek
-szklanka wody
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki cukru

Rozmrożone owoce należy zmiksować na mus. Pół szklanki wody zagotować z cukrem. W pozostałej zimnej wodzie dokładnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać ciągle mieszając do gotującej się wody. Dodać zmiksowane owoce i wymieszać. Ostudzone podawać w pucharkach.


Deser owocowy
Składniki
-kilka śliwek lub brzoskwiń
-serek homogenizowany naturalny lub waniliowy
-łyżeczka cukru pudru
-łyżeczka żelatyny
-łyżeczka zimnej wody


Owoce pokroić na mniejsze kawałki. W kubeczku wymieszaj łyżeczkę żelatyny z łyżką zimnej wody i rozpuść w jak najmniejszej ilości wrzątku. Przygotowaną żelatynę połącz z serkiem homogenizowanym (jeśli używasz naturalnego, dosłódź go łyżeczką cukru pudru). Do masy wsyp owoce, całość wymieszaj i przełóż do pucharków. Wstaw deser na kilka godzin do lodówki, aby stężał. Przed podaniem udekoruj go owocami.


Rogaliki drożdżowe
Składniki:
-25 g drożdży
-¼ szklanki mleka
-300 g mąki pszennej
-białko jaja
-1 łyżka oleju
-1 łyżeczka cukru
-½ łyżeczki soli

Na początek należy zrobić zaczyn  z drożdży, cukru, ciepłego mleka i 3 łyżek mąki. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać resztę mąki, sóli i tyle wody, by otrzymać gęste ciasto. Ciasto wyrabiać, dodając olej, a potem przykryć i pozostawić, by wyrosło najlepiej w ciepłym miejscu.Ciasto rozwałkować i pokroić je w kwadraty. Zwijać je, nadając im kształt rogalika. Każdy posmarować na wierzchu białkiem z wodą. Ułożyć je na natłuszczonej blasze i piec w 180 stopniach, aż się zarumienią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz