piątek, 4 marca 2016

Przepisy dla roczniaka II

Kolejna porcja przepisów na śniadania, podwieczorki i kolacje dla maluchów.

Budyń z przecierem z owoców
Składniki:
-150ml mleka
-100ml wody
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-pół żółtka

W wodzie należy dobrze rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i pół żółtka, następnie na wolnym ogniu zagotować. Powstałą papkę należy połączyć z mlekiem a na końcu dodać dwie łyżeczki przecieru z owoców.

Grzanki w jajku i mleku ( Chleb moczony w jajku)
 Składniki:
-chleb/bagietka
-2 jajka
-1/4 szklanki mleka
-przyprawy: zioła, sól, pieprz

Jajka wbijamy do miseczki i bardzo długo ubijamy do połączenia się żółtka z białkiem. Dodajemy mleko, przyprawy i znowu mieszamy. Do miseczki wkładamy połówkę chleba, chwilę moczymy aby nasiąkła i wkładamy na rozgrzany tłuszcz (olej kokosowy, rzepakowy lub masło) i smażymy do zarumienienia z obu stron.

Mus jaglany z żurawiną
Składniki:
-jabłko
-1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-1/2 szklanki soku jabłkowego dla dzieci
-ok 20 sztuk suszonej żurawiny
-szczypta cynamonu

Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Żurawinę zalać gorącą wodą i moczyć 10 minut. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie można tylko zmiksować kaszę, jabłko, sok i cynamon a żurawiną przybrać danie. 

Twarożek z rzodkiewką
Składniki:
-twarożek
-rzodkiewka

Umytą rzodkiewkę należy zetrzeć na tarce, następnie dodać do twarożku i wymieszać. Powstałą pastą należy posmarować chleb, można też posypać szczypiorkiem.

Racuszki
Składniki:
-małe kwaskowate jabłko
-żółtko jaja kurzego
-pół szklanki mleka
-2-3 łyżki mąki

Jabłko należy umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce. Żółtko, mleko i mąkę należy wymieszać (ciasto powinno mieć konsystencje śmietany) i połączyć z jabłkiem. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy albo na tłuszczu albo bez. Racuszki z obu stron muszą się dobrze ściąć.

Kisiel truskawkowy
Składniki:
-szklanka mrożonych truskawek
-szklanka wody
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki cukru

Owoce po rozmrożeniu należy zmiksować. Pół szklanki wody należy zagotować z cukrem. W pozostałej zimnej wodzie rozprowadzić dobrze mąkę i ciągle mieszając wlewa c do gotującej się wody. Następnie dodać zmiksowane owoce i wymieszać. Ostudzony podawać dziecku.

 Owsianka z jabłkiem i truskawkami
Składniki:
-2 łyżki drobnych płatków owsianych
-szklanka mleka
-1/4 jabłka
-10 truskawek ( mogą być mrożone)

Mleko należy wlać do rondelka i lekko podgrzewać. Wsypać płatki owsiane i gotować aż zmiękną cały czas mieszając. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Płatki z mlekiem wlać do miseczki, dodać jabłko i wymieszać. Rozmrożone truskawki zmiksować a następnie polać owsiankę. Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz